Asukkaille

Ilmanvaihto

Liesituulettimen ja -kupujen puhdistus ja suodattimen vaihto säännöllisesti kuuluvat asukkaan velvollisuuksiin. Lisäohjeita saa esimerkiksi videosta Liesituulettimen tai liesikuvun puhdistus.

Asunnon ilma vaihtuu suunnitellusti vain, kun venttiilit toimivat oikein. Ilmanvaihdon poistoventtiilin rungon ja lautasen väliin – usein vain muutaman millimetrin rakoon – kerääntyy helposti sitä tukkivaa pölyä ja keittiössä myös rasvaa. Siksi on hyvin tärkeää, että venttiilit puhdistetaan riittävän usein – suositus on pari kertaa vuodessa – esimerkiksi harjalla ja pesuaineliuoksella. Katso opastusvideo venttiilien puhdistukseen tai opastusvideo erittäin likaisen venttiili puhdistukseen. HUOM! Älä koske venttiilin keskikartioon ja sen säätöihin venttiiliä puhdistaessasi.

Samoin on huolehdittava, että asunnon raitisilmaventtiilit ovat auki ja puhtaat. Asukkaan on vaihdettava raitisilmaventtiilien suodattimet säännöllisesti vähintään kerran vuodessa, ellei taloyhtiö ole ilmoittanut ottavansa suodattimien vaihtoa tehtäväkseen.

Niin kiinteistö- kuin asuntokohtainenkin IV-kone synnyttää ilmaa pois imiessään asuntoon alipaineen. Tämän takia koneiden poistaman ilman tilalle tulee aina uutta ilmaa sieltä, mistä sen on helpoin päästä läpi. Jos raitisilmaventtiilit ovat tukossa, korvausilma ei tule puhtaana raitisilmaventtiilien suodattimien läpi, vaan epäpuhtaana esimerkiksi kadulta rakenteiden läpi tai porrashuoneesta ulko-oven läpi.