Asukkaille

Kunnossapitovastuut

Asunnon kunnossapidon vastuista määrätään vastuunjakotaulukossa, jonka voi ladata ja tulostaa alla kohdasta Vastuunjakotaulukko. Pääsääntö on, että taloyhtiön vastuulle kuuluvat viat on ilmoitettava heti taloyhtiön vikailmoituspalveluun ja vuokranantajalle kuuluvat viat omaan vuokrasopimukseen merkitylle vuokranantajalle. Vioista ilmoittamisen pikaohjeet näet tästä.

Asukkaiden on tärkeää muistaa, että asukas vastaa aina omasta irtaimistostaan. Helsingin Asuntohankinta suosittelee, että kaikki asukkaat ottavat laajan kotivakuutuksen, johon sisältyy turva asumisen keskeytyksen varalta ja vastuuvakuutus.

Vastuunjakotaulukko

Vastuunjakotaulukko eli luettelo siitä, mitkä asiat kuuluvat asukkaan ja mitkä yhtiön vastuulle, löytyy täältä.

Vastuunjakotaulukko kertoo, mikä on vuokralaisen, taloyhtiön ja vuokranantajan (Oy Helsingin Asuntohankinta Ab:n tai jälleenvuokratun asunnon vuokranantajan) vastuu erilaisista korjauksista.

Esimerkiksi asunnon siivous on aina asukkaan vastuulla – myös ns. muuttosiivous pois muutettaessa.

Huoneistokorjaukset

Asukkaan omatoiminen remontointi vaatii aina asunnon omistajan eli Helsingin Asuntohankinnan sekä taloyhtiön luvan.

Huoneistoihin ei tehdä remontteja asumisaikana muutoin kuin pakottavista syistä. Helsingin Asuntohankinta ei tee ns. huoneistojen pintaremontteja asuntojen ollessa asuttuina. Asuntoja voidaan kuitenkin kunnostaa tai uusia isommassa esimerkiksi koko rappua tai kiinteistöä koskevassa kylpyhuone- ja wc-tilojen korjaustyössä myös niiden ollessa asuttuina. Tällöin irtaimisto on vuokralaisen vastuulla, jos sitä säilytetään remontoitavissa tiloissa.

Asunnossa voidaan tehdä asumisaikaisia korjaus- tai kunnostustöitä esimerkiksi laitteiden tai kiintokalusteiden vikaantumisen tai kosteusvaurion takia. Näihin liittyvistä korjauskäynnistä sovitaan normaalisti asukkaan kanssa, mutta esimerkiksi akuutin kosteusvahingon takia asuntoon voidaan tulla yleisavaimella myös ennalta ilmoittamatta.

Kylpyhuoneen lattiakaivon puhdistuksesta vastaa asukas. Lattiakaivoon kertyy nopeasti hiuksia, pölyä yms. kiintoainesta, joka pitää poistaa, että viemäri toimii halutusti eikä kuivu. Jos lattiakaivo kuivuu, asuntoon tulee helposti viemärin hajua.